Ce este fascia?

Cunoașterea și înțelegerea fasciei, această matrice reală care susține corpul, ar putea revoluționa perspectiva noastră asupra modului în care funcționează corpul nostru și ne poate face să dorim să evoluăm în practica noastră de Yoga.

De mult neglijată și considerată un simplu țesut care umple corpul uman, fascia a fost în centrul atenției științifice în ultimii cincisprezece ani. Descoperirile recente pe această țesătură de legătură ne revoluționează cunoștințele anatomice,  ne hrănesc înțelegerea corpului în mișcare și ne invită să ne schimbăm perspectiva asupra practicii noastre de asane. Practica este reorientată și devine mai puțin musculară și statică, dar mai integrativă și dinamică, cu scopul de a ne trezi „bio-inteligența”, sistemul nostru de autoreglare mecanică.

Înțelegerea fasciei

Fascia este „un țesut conjunctiv care este omniprezent în corpul uman. Formează o matrice care susține întregul corp. Fascia penetrează și înconjoară toate organele, mușchii, oasele și fibrele nervoase ”, definește Fascia Research Group (www.fasciaresearch.de). Fascia influențează mișcarea, fluxul sanguin, echilibrul hormonal, starea de spirit, răspunsurile emoționale, tensiunea musculară și, prin urmare, comportamentul. Se adaptează constant la toate acțiunile și reacțiile noastre. În plus, ar fi „cel mai senzorial organ al corpului”, potrivit lui Robert Schleip, specialist în fascia, și reflectă starea noastră generală, corpul și emoționalul. Este locul în care sunt adăpostite amintirile noastre emoționale de la nașterea noastră.

Fascia este unul dintre cele trei sisteme de comunicare ale corpului cu sistemele nervoase și fluide. Comunică informații cu viteza sunetului prin apă. Prin integrarea calităților sale de conectare, rezistență și spațiu dinamic, corpul devine apoi din nou un spațiu de rezonanță, un loc de comunicare între diferite structuri, sisteme diferite, un fel de intranet.

Această pânză fascială este ca o pânză de păianjen magnifică, umedă, tridimensională, cristalină, neîntreruptă, realizată din colagen, elastină și substanță extracelulară. Compusă din mai mult de 68% apă, fascia ne permite să gestionăm constrângerile fizice, cum ar fi gravitația sau stresul mecanic. Când este în forma sa optimă, hidratată și întreținută, este fluidă, dinamică, receptivă și ne permite să fim sănătoși.

Pe de altă parte, în caz de deshidratare, țesuturile nu mai alunecă una peste cealaltă, fascia și mușchii nu mai joacă rolul lor de amortizoare, calitățile lor elastice și de revenire sunt modificate. Funcțiile neurologice sunt, de asemenea, afectate: ne pierdem capacitatea de a „reveni înapoi”. Compensațiile se instalează și declanșează dureri și răniri difuze. Sistemul nervos vegetativ trebuie să funcționeze și mai mult pentru a ne susține, a ne stabiliza și a ne proteja.

Sursă imagine

Yoga și fascia

Desigur, ne antrenăm fasciile în practica yoga, mai ales atunci când abordăm practica într-un mod mai puțin liniar! Prin urmare, este vorba de a varia unghiul articulațiilor, viteza și de a juca cu dezechilibre și variații de postură pentru a lua în considerare dimensiunile multidirecționale și multidimensionale ale fasciei.

Această nouă cunoaștere ne permite să facem practica yoga mai coerentă: făcând structura corpului nostru sensibilă și liberă, invităm o mișcare subtilă de energie în ființa noastră. În noi se creează un spațiu. Ne dezvoltăm percepțiile și gustăm vibrația fasciei noastre, apoi celulele noastre.

Considerat organul senzorial prin excelență (datorită numărului său nenumărat de neuroreceptori), sau al șaselea simț al nostru, acesta reflectă starea noastră internă și se adaptează la el în fiecare moment. În această ajustare permanentă, orice stres fizic sau emoțional, lipsa mișcării sau prea multe mișcări repetitive creează tensiuni, aderențe sau durere în această rețea. Deshidratat, fascia își pierde vâscozitatea, elasticitatea și rezistența

În centrul vindecării se află ascultarea atentă a corpului; printr-o revenire la calm și prin mișcări variate și dinamice (pulsații, vibrații, ondulații, reveniri) redăm coerența întregului nostru.

La cursurile de Fascia Yoga, abordarea noastră este puțin diferită de yoga tradițională; ne permitem să ieșim din forma estetică a posturii pentru a intra în tridimensionalitate și a aduce mișcare din interior; explorarea, curiozitatea, libertatea și ascultarea sunt cuvintele cheie ale acestei practici.

Îngrijirea fasciilor

O dietă sănătoasă, o hidratare suficientă, câteva ședințe de terapie manuală de relaxare a fasciei, cum ar fi osteopatia, terapia cranio-sacrală, terapia Bowen sau practica regulată de yoga permit fasciei să se regenereze. Practica automasajelor, cu o rolă sau o minge de tenis, este recomandată și pentru a reduce aderențele în țesuturi și pentru a descongestiona fasciile noastre. De asemenea, putem practica masajul cupping, o metodă prin suptul fasciei și mușchilor derivată din tehnica ventuzelor și din medicina tradițională chineză. Băile derivate ale metodei France Guillain, o tehnică care constă în reîmprospătarea celor două pliuri inghinale și a perineului, permit, de asemenea, drenarea fasciei.

 

Redescoperă cine ești !

Te aștept la orele de Yoga ONLINE pe ZOOM sau la sala din DEVA

Alina Banu: instructor Hatha Yoga certificat internațional de școala Bindusar Yoga din India, 8 ani experiență, instructor Kids Yoga, Dans energetic, Terapeut Boluri Tibetane, Doula la naștere

Detalii la 0721041609


Traducere și adaptare din franceză. Sursă articol.